Onze zespotige vriendjes in de tuin

Wil je meer te weten komen over onze zespotige vrienden? Bekijk dan de volgende portretten en ontdek wat deze kleine helpers bezighoudt.

Solitaire bijen
Solitaire bijen

Één enkele rode metselbij kan net zo effectief bestuiven als 120 honingbijen samen! Solitaire bijen zijn zeer vindingrijk en gebruiken allerlei natuurlijke materialen om hun nesten te beschermen, waaronder bladeren of wolvezels van planten. Ze vormen ongeveer 90% van alle bijenpopulaties. Zonder hen zouden zoogdieren en vogels niet het voedsel hebben waarvan ze afhankelijk zijn.

De behangersbij
Berend

De behangersbij

Waar kun je me vinden: Ik nestel in holle plantenstengels, dood hout en oude muren, maar je ziet me ook weleens bij planten als distels, bramen en vingerhoedskruid.

Tekenen dat ik al in je tuin woon: Halfronde gaten in de bladeren van sommige tuinplanten zijn een indicator dat ik jouw tuin als mijn habitat heb gekozen. Maar maak je geen zorgen, ik zal de planten niet vernietigen!

Wanneer kun je me zien: Mei tot september

Leuke weetjes: Als ik vlieg, lijkt het soms alsof ik op een blad surf - dit neem ik mee naar huis om nesten te bouwen!

Wat ik voor je kan doen: Ik ben een effectieve bestuiver! Ik kan jouw planten, bomen en struiken helpen groeien, vooral de groenteplanten in de zomer.

Hoe je mij kunt helpen: Ik zou graag een insectenhotel hebben, zodat ik een veilige plek heb om te nestelen en te overwinteren. Zorg ook voor veel nectarrijke planten in jouw tuin.

De rode metselbij
De rode metselbij

Rita

Waar kun je me vinden: Ik nestel in holtes in oude muren, metselwerk en dood hout, maar kan ook gezien worden op voorjaarsbloeiende struiken en bomen zoals appel- en perenbomen.

Wanneer ik te zien ben: April tot juni

Tekenen dat ik al in je tuin woon: Misschien zie je me rondzoemen bij een muur in jouw tuin en zie je wat mortelresten waar ik heb gegraven (sorry!).

Leuke weetjes: In tegenstelling tot andere bijen verzamelen de vrouwtjes van de rode metselbij stuifmeel in de haren aan de onderkant van hun achterlijf, die stuifmeelborstel worden genoemd.

Wat ik voor je kan doen: Ik ben een belangrijke bestuiver! Ik kan jouw planten, bomen en struiken helpen groeien, vooral fruitbomen.

Hoe je mij kunt helpen: Ik zou graag een insectenhotel hebben, zodat ik een veilige plek heb om te nestelen en te overwinteren. Zorg ook voor veel nectarrijke planten in je tuin.

De grote wolbij
De grote wolbij

Geert

Waar kun je me vinden: Ik nestel in holle plantenstengels, oude muren en dood hout, maar kan ook foeragerend gezien worden op planten als wollige schil, zwarte brandnetel en gewone hoornklaver.

Wanneer ik te zien ben: Mei tot augustus

Tekenen dat ik al in jouw tuin leef: Je ziet me misschien rondzoemen bij een muur in je tuin of vezels van planten verzamelen om als nestmateriaal te gebruiken!

Leuke weetjes: Mannelijke wolbijen bewaken een bloembed voor hun vrouwelijke minnaars en verdedigen zich tegen indringers met de stekels op hun staart.

Wat ik voor je kan doen: Ik ben een belangrijke bestuiver! Ik kan helpen jouw planten, bomen en struiken gezond te houden.

Hoe je mij kunt helpen: Ik zou een insectenhotel erg op prijs stellen, zodat ik een veilige plek heb om te nestelen en te overwinteren. Zorg ook voor veel nectarrijke planten in jouw tuin.

Insecten zijn dol op deze huizen

Lieveheersbeestjes, waardevolle helpers in onze tuin
Lieveheersbeestjes, waardevolle helpers in onze tuin

Wist je dat een lieveheersbeestje in zijn leven tot 5.000 bladluizen kan eten? Als het weer koud wordt, zoeken lieveheersbeestjes een warme plek om te overwinteren in rottende boomstammen, onder stenen of in insectenhotels. Vogels zijn de belangrijkste natuurlijke vijand van lieveheersbeestjes.

De admiraalvlinder
De admiraalvlinder

Anton

Waar kun je me vinden: Op een warme dag vind je me in de zon of op nectarrijke planten zoals zomerlila. Ik eet ook graag fruit dat in de herfst van de bomen valt.

Wanneer ik te zien ben: Mei tot oktober

Als rups eet ik graag: Brandnetels

Leuke weetjes: Ik ben een net een trekvogel! In de herfst en winter woon ik in warmere gebieden en in de lente trek ik naar het noorden.

Het icarusblauwtje
Het icarusblauwtje

Hannah

Waar kun je me vinden: Je vindt me laag zwevend boven grasvelden in je tuin, op zoek naar platkopbloemen om me mee te voeden.

Wanneer kun je me zien: Mei tot oktober

Als rups eet ik graag: Witte klaver en klaverblad

Leuke weetjes: Mannetjes en vrouwtjes zien er heel anders uit! Mannetjes hebben bleke bovenvleugels en grijs/beige ondervleugels, terwijl vrouwtjes meestal bruine bovenvleugels hebben met een oranje halvemaan.

De dagpauwoog
De dagpauwoog

Tanja

Waar kun je me vinden: Je kunt me vinden op warme dagen in de zon of op nectarrijke bloemen zoals distels, paardenbloemen of zomer seringen.

Wanneer kun je me zien: Maart tot september

Als rupsen eten we graag: Brandnetels

Leuke weetjes: Ons karakteristieke patroon dient om roofdieren af te schrikken zodat we niet worden opgegeten!

Nachtvlinders
Nachtvlinders

Nieuw onderzoek toont aan dat nachtvlinders 's nachts efficiëntere bestuivers zijn dan dagvliegende bestuivers zoals bijen. Motten hebben zeer uiteenlopende levensduren. Sommige leven slechts enkele dagen, andere tot drie maanden. Motten vliegen niet alleen ’s nachts. Er zijn ook veel soorten dagvliegende motten.

De kolibrievlinder
De kolibrievlinder

Karsten

Waar kun je me vinden: Ik hou van nectarrijke planten zoals kamperfoelie en rode wolfsmelk. Misschien zie je me overdag wel zweven bij deze planten in je tuin! Ik ben een snelle vlieger, dus je moet snel zijn om me te zien.

Wanneer kun je me zien: Mei tot september

Leuke weetjes: Als ik vlieg, bewegen mijn vleugels zo snel dat ze een "zoemend" geluid maken!

Wat ik voor je kan doen: Ik ben een effectieve bestuiver! Ik kan helpen jouw planten, bomen en struiken gezond te houden.

Hoe je kunt helpen: Plant veel nectarrijke planten in jouw tuin, zoals zomer sering of jasmijn.

Het lieveheersbeestje
Het lieveheersbeestje

Marie

Waar kun je me vinden: Ik hou van kleurrijke bloemen zoals goudsbloemen en Oost-Indische kers en kruiden zoals munt, dille en venkel. Dus je kunt me rond deze tuinplanten vinden.

Wanneer kun je me zien: Maart tot november

Leuke weetjes: Lieveheersbeestjes zijn er in verschillende kleuren en patronen. Sommige van ons zijn rood met zwarte vlekken, oranje met witte vlekken of zelfs zwart met oranje vlekken!

Wat ik voor je kan doen: Ik eet graag bladluizen en andere kleine insecten. Zo kan ik helpen je planten te beschermen.

Hoe je mij kunt helpen: Ik zou graag een insectenhotel hebben zodat ik een veilige plek heb om te overwinteren. Ik zal in de late herfst een plek zoeken om te overwinteren.

Dagvlinders
Dagvlinders

Dagvlinders zijn gebonden aan specifieke leefgebieden en de daar voorkomende voedselplanten. De sierlijke vlinders reageren veel sneller op luchtvervuiling en klimaatverandering dan andere levende wezens. Daarom dienen ze als bio-indicatoren en kunnen ze worden gebruikt als indicatoren voor de toestand van het milieu. Elke vlindersoort overwintert in verschillende ontwikkelingsvormen (ei, rups, pop, mot).

Insecten zijn dol op deze huizen