Hart voor insecten

Insecten zijn fascinerende dieren die een zeer indrukwekkende bijdrage leveren aan onze leefomgeving. Ze worden immers niet voor niets de 'bezige bijtjes' genoemd.

De onterechte angst voor insecten

De een is opvallend met kleurrijke patronen en de ander valt minder op; insecten zijn er in allerlei soorten en maten. Je krijgt misschien al de kriebels als je eraan denkt dat sommige insecten ook dit jaar weer een feestmaal zullen maken van jouw lekkere taart en heerlijke barbecuevlees.

De zespotige beestjes worden beschouwd als vervelend en worden vaak gezien als onaangenaam en walgelijk. Menigeen vlucht in paniek zodra er een zoemend diertje nadert. Bijna geen enkele andere groep dieren lokt zo’n heftig reactie uit. Toch zijn insecten fascinerende dieren die een zeer indrukwekkende bijdrage leveren aan onze leefomgeving. Ze worden immers niet voor niets de bezige bijtjes genoemd.

Bijen zijn bestuivers - ze dragen stuifmeel van de ene bloem naar de andere, waardoor planten worden bevrucht.

Insectensterfte is geen mythe

Klein maar machtig! Insecten zijn onmisbaar voor het evenwicht van de ecosystemen. Insecten bevolken de aarde al 400 miljoen jaar. Ze zijn de meest soortenrijke klasse van dieren en tellen meer dan een miljoen soorten. Alleen in Nederland zijn er al zo’n 20.000 soorten. De populaties nemen echter al tientallen jaren sterk af. Wij laten je zien waarom deze kleine helpers een aanzienlijke bijdrage leveren aan onze ecosystemen en waarom deze moeten worden beschermd.

Maar de insectenwereld verkeert momenteel in grote problemen, zo bevestigen wetenschappers de dramatische insectensterfte. Beschermde gebieden werden gedurende 27 jaar bestudeerd en als alarmerend resultaat: er is meer dan 75% minder biomassa van vliegende insecten.

De vastgestelde achteruitgang treft soortengroepen zoals wilde bijen, vlinders en motten. Meer dan 25% van de insectensoorten op de Rode Lijst zijn op zijn minst bedreigd, en een groot aantal is al uitgestorven. Deze wereldwijde trend moet worden gestopt!

Lieveheersbeestjes zijn nuttige insecten. Ze eten graag bladluizen en ander ongedierte.

Waarom insecten belangrijk zijn en hoe we ze kunnen beschermen

De insectenwereld is divers en we kunnen niet zonder ze. Het functioneren van bijna alle ecosystemen is afhankelijk van insecten. De zespotige beestjes zijn onvervangbaar voor de natuur en de mens. De dieren dienen op verschillende manieren. Ze fungeren als bestuivers, regelaars, recyclers en voedselleveranciers.

Insecten verzamelen stuifmeel en nectar en zorgen zo voor de bestuiving en het voortbestaan van 90 % van alle plantensoorten wereldwijd. Daardoor leveren ze een zeer groot deel van het voedsel voor mens en dier. In bosbouw en landbouw voorkomen ze de verspreiding van schadelijke insecten. Zo consumeren gaasvliegen tot 500 mijten of bladluizen per ontwikkelingsfase.

Insecten zijn ook onmisbaar als het gaat om de vruchtbaarheid van onze bodems, omdat zij als recyclers zorgen voor de remineralisatie van organisch materiaal. Ze vormen ook een belangrijke basis voor andere diersoorten, namelijk als voedselbron. Jonge vogels, bijvoorbeeld, krijgen insecten te eten.

Waardoor worden insecten bedreigd en wat schaadt onze insecten het meest?

Talrijke studies tonen de drastische ineenstorting van insectenpopulaties over de hele wereld aan. Maar hoe komt dat nou? Een van de allergrootste oorzaken van insectensterfte is de vernietiging van het leefgebied. 

Leefgebieden worden vernietigd door de bouw van woonwijken, handelsgebieden en infrastructuur. Bij nieuwbouw is het daarom bijzonder belangrijk om de behoeften van wilde dieren niet te verwaarlozen en bijvoorbeeld insectenhotels en diervriendelijke beplanting te integreren.

Daarnaast heeft ook intensieve landbouw een grote invloed op de erbarmelijke toestand van het insectenleven, aangezien dit de meestvoorkomende vorm van landgebruik is. Meer dan de helft van het land wordt gebruikt voor landbouw, waardoor leefgebieden en voedsel voor insecten steeds schaarser worden.

Negatieve effecten worden ook veroorzaakt door het gebruik van pesticiden. Zij vernietigen cruciale voedselbronnen, nestplaatsen en overwinteringsgebieden voor onze insecten. Tot slot zijn ook monotone landschappen funest voor onze zesvoetige vrienden. Een gebrek aan structuren zoals akkerbosjes, akker- en waterloopranden en overbemesting leiden tot een minimale plantendiversiteit - met als gevolg dat bijvoorbeeld belangrijke voedselbronnen en noodzakelijke leefgebieden voor insecten verloren gaan.

Een mix van inheemse planten is cruciaal voor het leefgebied van insecten. 

Hoe stoppen we de insectensterfte?

Insecten hebben een steeds groter tekort aan leefruimte en voedsel, waardoor het dus belangrijk is dat iedereen zich inzet om een waardevolle habitat te creëren van balkon of tuin. Wie een eigen tuin of balkon heeft, moet daarom het gebruik van pesticiden koste wat kost vermijden. Voor de inrichting van de tuin of het balkon geldt één basisregel: diversiteit is de beste vriend van je insecten.

Een bonte mix van inheemse plantensoorten mag niet ontbreken in jouw natuurlijke tuin, want elke insectensoort heeft andere voorkeuren. Naast stuifmeel en nectar gebruiken de kleine zespotige beestjes ook stengels en bladeren. Enerzijds zijn ze essentieel voor de nestbouw, anderzijds staan ze op het menu van rupsen. Wilde bloemenmengsels zijn in het bijzonder aan te bevelen, omdat ze een verscheidenheid aan planten bevatten en de dieren een bloemrijk buffet bieden.

Bij een insectvriendelijke tuin hoort ook de aanleg van een open bodem. Haal wat klei, leem of löss, zoek een geschikte plek en leg het materiaal daar neer. Vochtige klei is een van de belangrijkste materialen voor het bouwen van nesten.

Populaire insectenhotels

Wil je meer weten over onze vlijtige vrienden? 

Bekijk de insecten-portretten van Berend de behangersbij, Hannah het icarusblauwtje, Karsten de kolibrievlinder en meer. Ontdek wat deze kleine helpers bezighoudt, waar je ze kan vinden en hoe je specifieke soorten kan helpen.

 

Alle bijen die we al hebben geholpen met deze campagne

  • Nest mogelijkheden
    Nest mogelijkheden
    voor leggen van eitjes
  • Bloemen bestoven
    Bloemen bestoven
    door bijen
  • Insectenhotels
    Insectenhotels
    verkocht