Over de Kerkuil
De kerkuil is een zogeheten cultuurvogel, die graag broedt in kerktorens, oude schuren en andere gebouwen in het landelijk gebied. Door de modernisering van de landbouw in Midden-Europa zijn veel kerkuilpopulaties de afgelopen jaren achteruitgegaan.
Specificaties
Wetenschappelijke naam
Tyto alba
Familie
Tytonidae
Habitat
De kerkuil komt in Amerika, Europa, Azië, Australië en Afrika voor. Hij broedt en jaagt vaak in menselijke omgeving. De voorkeursbiotoop van de kerkuil zijn half-open tot open laaglandgebieden.
Voedsel
Het voedsel bestaat voornamelijk uit veldmuizen, aangevuld met spits- en woelmuizen. Maar soms worden ook kleine vogels gevangen. Zijn nachtelijke gezichtsvermogen en zijn uitstekende gehoor maken de kerkuil tot een zeer efficiënte nachtelijke muizenjager.
Hoogte
33-35cm
Gewicht
300-350g
Levensduur
1 - 34 Jaar
Broedtijd
Februari-Mei
Nest
Kerkuilen broeden in donkere hoekjes en holen. Het nest bevindt zich bij voorkeur in een rustige hoek van bouwwerken zoals een kerktoren, schuur of ruïne. Zij broeden ook in holten van oude bomen en in speciale nestkasten.
Geluid
De roep van de kerkuil beperkt zich voornamelijk tot veel gekrijs en gesis. De baltsroep van het mannetje is een schril, rauw krassend, en aanhoudend shrriiiii. Het vrouwtje heeft een snorrende roep, die vaak herhaald wordt.
Kenmerken
Een uniek kenmerk is de hartvormige witte 'gezichtssluier'.
De kerkuil jaagt 's nachts en vliegt dan vooral laag bij de grond.
De kerkuilpopulaties zijn zeer verschillend: In jaren met veel muizen leggen kerkuilen meer eieren dan gewoonlijk en in strenge winters als er weinig muizen zijn, overlijden veel kerkuilen.
Jongen
Het vrouwtje begint meestal half april met het leggen van eieren. Het legsel bestaat uit 3 - 12 eieren. De broedtijd bedraagt ongeveer 30 - 34 dagen. De jongen verlaten na 60 dagen het nest, maar kunnen dan nog niet direct goed vliegen.